onsdag 6 juni 2012

Ibland går planerade...

... saker mycket fortare än vad det är sagt. Lillprinsessan har ett så kallat korsbett, vilket innebär att underkäken åkt åt (i hennes fall) höger när hon bitit ihop. I ett normalt överbett, som de flesta av människorna har, ska överkäkens tandrad ligga över underkäken men i Lillprinsessans fall har halva käken varit åt höger. Det låter ju jättekonstigt när man idag vet att det endast rörde sig om 3 millimeter snett men när det kommer till munnen är det rätt mycket. Det har knäckt i hennes käkar och hon fick huvudvärk. När hon var 7 år fick hon en tandställning som hon skulle ha på natten, en lila fin, med en liten pigg som tryckte ut en av framtänderna som lagt sig bakom och som breddade hennes överkäke. Hon hade den i ca 1 års tid och sen sa tandläkaren att det räckte men när hon blev äldre så föll överkäken tillbaka och den blev snedare och snedare, tyckte vi - det var inte alla som såg det.

Vid kontroll hos tandläkaren fick vi en tid till en specialist som ville att hon skulle komma till en tandreglering och att det skulle betalas av landstinget. Alla fel i munnen betalas inte av landstinget, sneda tänder är inte längre anledning nog (om de inte har haft väldigt taskigt lokalsinne) utan man måste uppfylla en hel drös med kriterier och hon uppfyllde tillräckligt många och vi gick ifrån specialisten med en tandvårdscheck. Vi ringde till den specialist som finns i Storbyn och fick så småningom en tid. Det visade sig senare att detta är en av SLL's bästa tandspecialister och att tandläkare Daniel även är professor och lärare på tandläkarutbildningen. Lillpsinsessans tandställning skulle kosta 40.000:- berättade tandläkare Daniel för mig om hon inte fått tandvårdschecken.

En tandställning sattes in, en sån som jag, när jag var mindre och inte förstod bättre, kallade för tågräls. Hon var väl inte så där jättelycklig över det men hon ville inte heller ha ett snett bett som knäckte i käkarna, som gjorde att hela underkäken åkte åt höger och som orsakade huvudvärk - så hon accepterade det bara. Ungefär 2 år beräknade tandläkare Daniel att det skulle ta. Bara att "suck it up". Inget godis fick ätas, vi ändrade en del matrutiner eftersom att hon inte fick äta vissa saker som kunde orsaka att tandställningen kunde lossna. Men det kändes ändå som rätt små och pyttiga saker med tanke på att bettet skulle bli normalt.

Vid första kontrollen blev tandläkare Daniel oerhört förvånad över att käken redan flyttat sig väldigt mycket (ja, vi snackar käkmässigt nu) och hon fick börja med gummisnoddarna som skulle dra det sista, detta ungefär 1 år innan beräknad tid för det! Vid andra kontrollen fick hon hon flytta gummisnoddarna och skulle nu köra med dubbla för att öka trycket och tandställningen fick ny metallskena som drog åt hårdare. Nu skulle hon börja tugga tuggummi för att stärka käkarna och hjälpa till med fixeringen. Helst 2-3 tuggummin åt gången, i princip all hennes vakna tid. Jag har aldrig köpt så mycket tuggummi i hela mitt liv. Det blev tuggummi för över 100:- i veckan. Detta då över 1 år än tidigare plan. Vid 3:e kontrollen sattes en extra ståltråd in över överkäkens främre tandrad för att åtgärda ett litet mellanrum mellan framtänderna (mindre än en ½ millimeter) och fixera den tand som bland annat varit orsaken till den trånga överkäken. Vid besök 4 fick vi beskedet att tandställningen nu skulle tas bort om 5 veckor. Tandläkare Daniel var oerhört förvånad över att det gått så fort men sa att mycket berodde på att Lillprinsessan varit så duktig med gummiband, inte äta godis eller fel mat och varit så duktig med tuggummituggandet. Och det har hon - hon har skött det helt på egen hand och väldigt nitiskt.

Så i måndags var vi i Storbyn och tog bort tandställningen och slipade tänderna och gjorde ett avtryck. Igår, tisdags, var vi och fotograferade tänderna och fick den plastskena som hon ska ha nu. I 1 vecka ska hon ha den dygnet runt (utom när hon äter) och sen ska hon ha den varje natt i ca 2 år. Det gör inget om hon glömmer det en natt men helst inte. Efter det kan hon minska på användandet och bara ha den någon gång i veckan. Det där reglerar hon själv genom att om det spänner när hon provar den är det dags att använda den. Den syns inte ens - är gjort i ett väldigt tunt plastmaterial som är formgjutet och håller i ca 6 år.

Med andra ord gick hon från beskedet att detta skulle ta 2 år till att endast behöva gå igenom hela processen på 8,5 månader. Det var rekord sa tandläkare Daniel. Och nu är tandraden helt perfekt, alla tänder sitter perfekt och det sneda leendet är borta.

Och jag har världens lyckligaste Lillprinsessa <3

Första bilden utan tandställning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här får du gärna lämna en kommentar. Din e-postadress visas inte om du kommenterar. Jag har rätten att välja om jag kommer publicera din kommentar eller inte. Oftast lägger jag ut den men det finns tillfällen då det inte passar sig. Ha det gott!